Със 130 гласа За, без против и въздържал се парламентът на

...
Със 130 гласа За, без против и въздържал се парламентът на
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха единодушно за закриването на Специализирания съд и прокуратура

Със 130 гласа " За ", без " срещу " и " въздържал се " Народното събрание на първо четене с промени в Закона за правосъдната власт, с които се предлага закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури. Вносители на препоръчаните промени са Христо Иванов " Демократична България " и група народни представители. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи обаче не участваха в гласуването, предава Българска телеграфна агенция.

Днес е последното пленарно съвещание на 46-то Народно събрание и депутатите няма да имат време да създадат оферти преди второто четене. Това ще стане вероятно в идващия парламент. Все отново, съгласно вносителите, това е първата стъпка от правосъдната промяна.

През десетгодишния период на своето деяние профилираните наказателни съдилища и съответните прокуратури не оправдават заложените със основаването им упования като в това време поетапно се уголемява тяхната подготвеност без оценка на въздействието за миналия интервал, стимулират се създателите на измененията.

Съгласно рекомендациите на Европейската комисия за народна власт посредством право се уточняват текстовете по отношение на нужното болшинство в пленума на Висшия правосъден съвет при приемане на решение за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд като за такова решение ще е нужна поддръжката на не по-малко от 17 гласа и болшинство на членовете, определени директно от съдиите.

За да се укрепи независимостта на висшите съдилища се предлага претендентите за ръководители, които се избират от пленума на Висш съдебен съвет, да са настоящи членове в пленумите на висшите съдилища минимум пет години преди провеждането на процедурата по желание.

Депутатите одобриха да отпаднат предварителните инспекции, осъществявани от прокуратурата, и фокусиране на активността й върху функционалностите в наказателния развой. Разписани са и разпореждания, уреждащи кадровия статут на съдиите и прокурорите в сходство с предлаганите промени, и такива, които директно произтичат от променената материалноправна уредба.

" ИТН " слага преди всичко правосъдната промяна, закриването на спецсъдилищата и прокуратурата като " бухалки " на властта. Със основаване на невъзможността за сформиране на държавно управление, за което главната виновност е на Христо Иванов / " Демократична България " / и на ИБГНИ, се пресече опцията за осъществяване на правосъдна промяна ", разяснява Иво Атанасов.

Той ги посъветва да " лимитират зависимостта си от финансови благодетели " и попита дали Николай Хаджигенов/ИБГНИ/ е заявил персонален интерес, с цел да желае закриване на спецсъдилищата и прокуратура.

" Имам си частно спецсъдилище ли? ", влезе в разговор с него на собствен ред Хаджигенов.

" Очевидно правосъдната промяна се трансформира в една тематика, която всички желаят да си припишат ", отговори Христо Иванов, един от вносителите на законопроекта. Цялото това " Христо Иванов е отговорен " значи, че всички сме стигнали да желаеме тази промяна, използвайте я в предизборната си акция, сътрудници, обърна се той към другите политически сили в залата.

ПГ " Българска социалистическа партия за България " поддържа законопроекта, тъй като съгласно левицата сходна специализация е рискова и ще докара до репресии, разгласи Явор Божанков. Но означи, че очевидно тематиката не е приоритет, макар че е доста значима за обществото. Това е огромният неуспех и неточност на политическите сили, счита Божанков.

" Закриването на подобен жанр институции не е лесна работа, тъй като не би трябвало да се основат предпоставки за отвод на правораздаване ", добави сътрудника му Крум Зарков. По думите му, профилираното правораздаване е създавано през годините, тъй като никой не е могъл да откри формулата за реформиране на самата прокуратура.

Мая Манолова, ръководител на ПГ " Изправи се БГ!Ние идваме! "  подчерта, че за повторно във втори парламент закриването на спецсъдилищата и прокуратури ще мине единствено на първо четене.

" Съпротивата против правосъдната промяна в това Народно събрание беше голяма, макар упованията на българските жители и макар сериозните данни за съществени отклонения на спецсъдилищата и прокуратура от задачите на профилираното правораздаване, за които са били основани. От 2017г. до момента настояванията за използване на СРС са над 14 хиляди, от които са позволени близо 12 хиляди в това число е потреблението на СРС против протестиращи ", уточни тя.

В това Народно събрание вършим промяна посредством закриване, посочи Цветан Енчев от Движение за права и свободи. Движението има рецензии към някои текстове и сред двете четения /в идващото НС/ ще направи своите оферти. Той предизвести за заплаха някои от делата, почнали сега в спецсъдилищата, да приключат по отминалост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР